åke strömmer barn

åke strömmer barn

åke strömmer barn |Strömmer började arbeta på Sveriges Radio 1958. Fem år senare började ke Strömmer på Radiosporten och etablerade sig som en respekterad sportjournaliststylist. Vid sidan av sitt korta program som programledare på Svensktoppen 1978, bidrog han även i program som Sportradion, P’ minuten, Midnight Hour med flipp eller flopp och Minnesmästarna.

De flesta känner igen honom från hans tid som snabbradiovärd. Till exempel vid OS 1972 kämpade simmaren Gunnar Larsson i sin 100:e strid och i OS 1980 kämpade längdskidåkaren Thomas Wassberg i sin 100:e strid, båda mot Juha Mieto.

ke Strömmer gav anmärkningsvärda radioreportage från de olympiska sommarspelen 1976 i Montréal, samt de olympiska vinterspelen 1980 i Lake Placid, bland annat om häcklöparen Anders Gärderuds våldsamma sammandrabbning. Strömmers inslag på Radiosport sändes regelbundet på måndagar i många år innan han gick i pension.

Efter Lennart Hyland blev ke Strömmers generation den dominerande kraften inom svensk radio- och tv-sportjournalistik. För att komplettera domarrollen var det han som först introducerade seriösa gästtalare i radiosportsändningar. Den tidigare längdskidåkaren Assar Rönnlund var en av dessa; han och Strömmer gav kommentarer till radiosändningar av sporten.

åke strömmer barn
åke strömmer barn

Strömmer drev Radiosporten mellan åren 1974 och 1978. Därefter var han nära knuten till Faluredaktionen på Sveriges Radio. – Istället bestämde vi oss för att besöka ke i Borlänge. Så en onsdag beställde Fredrik Belfrage, Tommy Engstrand och jag mat till tåget för att ta oss dit.

Men på tisdagskvällen fick vi ett avslag: “ke var för hemskt.” Den har en fruktansvärd, smutsig konsistens. Två stora slackers som Strömmer och Björklund borde ha klarat allt, men det var faktiskt väldigt lite att diskutera efter det. 2013 blev ke Strömmer och Assar Rönnlund, 69, en legend inom skidsporten, ett uppmärksammat par.

1972, och under de följande två decennierna erbjöd han radiokommentarer om skidåkning. – Efter att vi äntligen återförenats njöt vi av kvalitetstid som en enhet. Assar Rönnlund påpekade att ke var en fantastisk person som verkligen var hjälpsam. Frasen “Bättre före…” Från och med i förrgår,

hade rest till Hemavans kullestuga som delas av Assar och Toini. Ibland samlades vi runt tv:n för att observera skidtävlingarna. På frågan om förståsigpåare var kunniga, svarade ke: Radioikonen kämpade mot cancer i två år innan han dukade av för sjukdomen.

Det är jättekul att kunna gå vidare, säger Pär, för även om det var en tuff tid var det nödvändigt. Erik Strömmers röst hördes i nästan 40 år från en mängd olika sportevenemang, tack vare hans arbete för Radiosporten och andra butiker.

Att han var en sportskribent var en vanlig anklagelse som riktades mot honom. Men om några månader är Borlänge värd för världspremiären av hans nyaste revy, så han kan lika gärna kallas “revykungen”. – Efter att ha åstadkommit så mycket och är en begåvad multiartist inom sändningsområdet, förtjänar han verkligen sin plats bland pantheonet av stora mästare, som många har noterat.

Jag blev hänvisad till aftonbladet.se av min kompis Lars-Gunnar Björklund. Ke Strömmer var en man med många talanger som lyste mest när han fick möjligheten att uttrycka sig musikaliskt.Han var tv-personlighet och textförfattare för populära sånger och revyrutiner.

Medan Erik Strömmers rötter finns i hemstaden Härnösand har staden Borlänge, en bit söderut, blivit en mycket stabil plats i hans vuxna liv.

Att ha arbetat som distriktschef för radiostationen i Falun hjälpte utan tvekan. Det var 1979 när han först kom. Han anställdes som Folkets Hus-chef i Borlänge fyra år in på 1980-talet.Fram till 1987 var han stationerad på Folkets Hus innan han återigen gick över till rollen som distriktschef i Falun.

Borlänges kommun uppmärksammade hans insatser med ett kulturpris i december förra året. – Han mindes att det faktum att en revyartist hade vunnit priset hade väckt en del uppståndelse vid den tiden.

åke strömmer barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *